Concerten

CONCERTEN

Concerten rond het orgel van de Sint-Martinuskerk van Tessenderlo.

De aloude kerk van Tessenderlo heeft een heel bijzondere geschiedenis, ook wat het orgel betreft.

Ze werd prachtig gerestaureerd en ze toont trots talrijke waarbij natuurlijk het laatgotische koordoksaal het meest opvalt. De ramp van Tessenderlo - de reusachtige ontploffing in de chemische fabriek in 1942 - bezorgde de kerk, waarvan alle ramen stuk waren - één van de mooiste ensembles van glazenier Eugeen Joors.

Het orgel zelf onderging een spectaculaire metamorfose onder de noemer “restauratie”. Besloten werd het het neogotische orgel van Geurts op het doksaal te verwijderen en het oudere materiaal van Smets te gebruiken in wat in feite een nieuwbouw was. Het werk werd uitgevoerd door orgelbouw Thomas, de enige orgelbouwer in België die terecht een internationale reputatie heeft. Ze kregen b.v. onlangs de opdracht voor de verbouwing van het orgel van de Dom van Salzburg en dat is echt niet niks.

Het resultaat is een schitterend orgel dat prachtig klinkt en waarop de meeste literatuur tot 1850 voortreffelijk vertolkt kan worden.

Het gaat om zondagmiddagen om 16u.

LOOISE

ORGELCONCERTEN

Enkele plaatselijke musici slaan de handen in mekaar om de Looise orgelconcerten te realiseren. Dit is het resultaat:


INKOM

De inkom is vrij maar er wordt wel vriendelijk gevraagd iets in het mandje te leggen voor de uitvoerders.

 

  • 29 maart 2020 om 16u:
    Carlo Berx (Hasselt)
  • 26 april 2020 om 16u:
    Denis Roosen & Marieke Vos (Schaffen)
  • 17 mei 2020 om 16u: Bart Naessens (Brugge) &
    Koen Wellens

Carlo Berx, orgel

uit Hasselt

...

Denis Roosen, orgel &

Marieke Vos, viool

uit Schaffen


Denis Roosen & Marieke Vos spelen als duo orgel & viool sinds 2003. In deze formatie behaalden ze met Duitse romantiek (Rheinberger en Karg-Elert) het masterdiploma kamermuziek. Een sterke interesse in oude muziek zette hen er toe aan om zich tevens te verdiepen in barokviool en klavecimbel.


Denis Roosen volgde les aan het conservatorium te Hasselt (1e Prijs van de Rederijkerskamer ‘De Roode Roos’), was laureaat van de Vlaamse Orgeldagen (1995 & 1996) en deed vervolgens hogere muziekstudiesaan de LUCA Hogeschool - Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde er masterdiploma’s voor orgel, klavecimbel en kamermuziek met grootste onderscheiding voor de drie recitalexamens. Zijn belangrijkste docenten waren Peter Pieters en Luk Bastiaens voor orgel en Kris Verhelst voor klavecimbel & basso continuo. Kamermuziek volgde hij o.m. bij Koen Dieltiens, Bart Coen en Erik Van Nevel. Aanvullende meestercursussen en privélessen orgel in binnen-en buitenland bij Elke Völker, Louis Robilliard, Leo Van Doeselaar en Diego Innocenzi; voor klavecimbel bij Jacques Ogg en Christophe Rousset.


Met Marieke Vos vormt Denis sinds 2003 een duo viool & orgel. Hij is klavecinist in het barokensemble Kapellmeister, dat focust op werk van de grote Duitse kapelmeesters. Met actrices Veerle Holsteyns en Kristien Steegmans creëerde hij de kindervoorstelling ‘Bes & Mol: Red de orgelelfjes!’. In 2011 nam hij een CD op rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ aan het Cavaillé-Coll orgel (1878) te Hasselt.

Als leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk is Denis verbonden aan de muziekacademies van Zaventem, Oud-Heverlee en Beringen. Enkele van zijn composities werden bij Euprint uitgegeven en in 2019 won hij met ‘En garde!’ voor orgel & percussie de 2e prijs van de internationale ‘Composition contest Orgelkids’.

 

Marieke Vos studeerde viool aan het conservatorium van Mechelen en vervolgens aan het Lemmensinstituut te Leuven. Ze behaalde een Master viool bij Bernadette Bracke, alsook een Master kamermuziek bij Roel Dieltiens. Ze zette haar opleiding voort bij Elisa Kawaguti en Nico Baltussen en volgde verscheidene meestercursussen. Ze speelde mee in (kamer)orkesten als de 'Beethovenacademie', 'Orkest der Lage Landen', 'Het Kamerorkest' en 'Le Concert Olympique'.

Aan de LUCA - School of Arts campus Lemmens behaalde ze tevens een Master barokviool bij Makoto Akatsu. Ze is actief in barokensembles als onder meer ‘Kapellmeister’, 'Ensemble a',  ‘BachPlus’, ‘Il Gardellino’ en ‘Ricercar Consort’. Ze bespeelt een barokviool van de Duitse bouwer Leonhard Maussiel, Nürnberg ca. 1730.


Als vioollerares is ze verbonden aan het Slac/conservatorium Leuven. 

Bart Naessens

Koen Wellens

uit Brugge

uit Tessenderlo


angestoken door de orgelmicrobe in de klas van Chris Dubois aan het Brugse Conservatorium, studeerde Bart aan het Lemmensinstituut te Leuven bij prof. Luc Ponet.


Een en ander bracht hem na een aantal jaar in Parijs waar hij zijn specialisatiediploma orgel (de zgn. Prix d’excellence) behaalde in het teken van ‘Franse symfonische orgelmuziek’ met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Masterdiploma orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers. 


Hij volgde masterclasses bij o.a. Roland Börger (orkestdirectie), Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis  Robillard, Leo Van Doeselaar, Menno Van Delft, Trevor Pinnock, Skip Sempé, … 


Sedert het najaar 2011 is hij doctorandus aan de KU Leuven met een studie omtrent de uitvoeringspraktijk-gerelateerde consequenties van de inzetbaarheid van het ‘claviorganum’.